Mer verdi til hasselnøttbøndene

I 2020 inngikk vi et samarbeid med den svensk-tyrkiske bondeeide hasselnøttprodusenten Avella. Avellas produksjon er lokalisert i Giresun i Tyrkia.

Hele 7,5 prosent av den globale produksjonen av hasselnøtter kommer fra Giresun, ”hassel­nøttens hjemsted”. Vi kjøper sporbare hasselnøtter fra Avella og 200 av deres bønder.
Avella kontrollerer hver gård for å sikre at arbeidstakerrettigheter og landbrukspraksis følges opp i tråd med våre retningslinjer. De jobber også aktivt med å øke kunnskapen til våre produsenter. Formålet med samarbeidet, i tillegg til å kunne sikre en sporbar verdikjede med god oversikt over bønder, er å gi en merverdi for bøndene vi kjøper fra.

Hasselnottplukker.jpg

Avella har en rekke prosjekter for deres hasselnøttprodusenter i Giresun. I 2021 bidro vi med midler til to prosjekter:

→ Skolemateriell for mer enn 500 studenter fra hasselnøtt­produserende familier i Giresun. Avella gjennomfører prosjektet i samarbeid med lokale skoler og lokale myndigheter.
→ Opplæring i god landbruks-praksis for hasselnøttbønder, med fokus på mindre sprøyte-midler, bedre gjødsel og arbeids takerrettigheter, samt bonusordninger for hasselnøtt-produsenter som følger god landbrukspraksis.